
Erciyes Dağı (Kayseri)







Erciyes Dağı, İç Anadolu Bölgesi, Kayseri İli'ndedir.
Genel Bilgi
Erciyes Dağı Kayseri’ye 24 kilometre uzaklıktadır. Eriyen kar suları ile tüm çevresine müthiş bir yaşam bağışlayan Erciyes Dağı günümüzde Türkiye’nin gözde kayak merkezlerinden biri durumuna gelmiştir. Erciyes Dağı’nın geçmişini 20 milyon yıl öncesine kadar dayandıran bilim adamları, bugünkü Erciyes ve çevresinin 20 milyon yıl önce deniz olduğu görüşünü ileri sürmektedirler. Zamanla yer kabuğundaki sıkışma ve kırılmalar sonucunda denizin çevresindeki kara parçaları yükseldi ve deniz dış bağlantısını kaybedip göl haline geldi. Sonunda 15 milyon yıl kadar önce, adı geçen gölde volkanik patlamalar oldu. ''neojen dönemi'' denilen bu evredeki patlamalar, gölün ortasında günümüz Erciyes Dağı’ndan 400 metre yüksek bir dağın oluşmasına sebep oldu. Tepede bulunan krateri iki baca beslediği için, buradan fışkıran lavların iri parçaları göl içerisinde tortulaşarak yeni bir tabaka oluşturdu. Toz parçacıkları ise dağın 100 kilometre uzağına kadar savrularak kül yığınları oluşturdu. Gelişen durum, günümüz Kayseri’si ve Nevşehir çevresinde taş ocaklarının, Göreme ve Ürgüp çevresindeki Peri Bacalarının oluşmasına ve bims dediğimiz sıkışmış krater küllerinin çevrede büyük kütleler halinde bulunmasına sebep oldu. Tomarza ve Develi’deki bims yatakları, Güzelyurt ve Gesi çevresindeki taş ocakları, Ürgüp ve Göreme’deki su ve rüzgar etkisi ile oluşan Peri Bacaları, Erciyes Dağı’nın bu dönemde püskürttüğü lav ve küllerin sonucu meydana geldi. Erciyes dağı, ilk oluşumundan bu yana uzun bir sessizlik dönemi yaşadı. Bu dönemde, çevresinde bulunan gölün suları çekildi, Tekir Yaylası, Koç Dağı, Sultan Sazlığı bu evrede oluştu. Erciyes’in yeniden faaliyete geçmesi yaklaşık 2,5 milyon yıl öncelere dayanır. Bu volkanik hareket, Ali Dağı ve Yılanlı Dağı gibi dağların oluşmasına neden olmuştur. Bu patlamalar çevrenin tamamen bir kara parçası olmasına, çevrede irili ufaklı volkanik tepeler oluşmasına ve suların hemen hemen tamamiyle çekilmesine neden olmuş ve Erciyes Dağı’nı çevrenin tek hakimi kılmıştır. Erciyes Dağı 15 milyon yıl kadar önceleri yaklaşık 4400 metre kadar yükseklikteyken günümüzdeki yüksekliği 3917 metredir. Bilim adamlarınca tamamen sönmüş bir volkan olarak kabul edilmektedir.
Erciyes Dağı’nın bulutların üzerine çıkan doruğu yüz kilometreden fazla uzaklıklardan görülebilir, oldukça etkili bir görünümü olduğundan günümüzde Kayseri İli’nin sembolü haline gelmiştir. Yüksek kesimlerinde sürekli kar olan Erciyes’in kuzeyinde birde buzul bulunmaktadır.
Dağcılık ve kış sporlarında Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri konumundaki Erciyes, Kayseri’nin 24 kilometre güneyindedir ve yeni pist ve liftleriyle bir gelişme içindedir.
Uygun Mevsim
Birikim, İlgi, ekipman uygunluğuna göre yılın her mevsimi uygundur.
Konaklama Etkinlikleri








İmkanları
Restaurant
Firmaları
Etkinlikler



























































